Gode tips til deg som skal låne penger til motorsykkel

Sommersesongen i Norge er forholdsvis kort, men allikevel er det mange av oss som lar oss friste til å kjøpe en motorsykkel. Det er meget godt mulig at det er amerikansk populærkultur som i årevis har skapt en illusjon av motorsykkelturer i solnedgangen som en krysning av en barsk og romantisk opplevelse. Uansett er det mange nordmenn som har tatt valget om å skulle skaffe seg en motorsykkel. Men det koster. Og for mange kan kostnadene ved anskaffelse være betydelig dyrere enn den pengesummen man har tilgjengelig på sparekontoen sin akkurat for øyeblikket.

I slike tilfeller blir man nødt til å låne penger. Her er noen tips til deg som skal låne penger til motorsykkel fra norske forbrukerbanker.

Hva slags lån er det man trenger?

Det åpenbare svaret på det spørsmålet vil være: motorsykkellån! Vel, det er kanskje enklere sagt enn søkt. Det er ikke slik at veldig mange norske banker har et eget lån som er spesialtilpasset for folk som skal kjøpe motorsykler. Beklager å si det, men markedet i Norge er ikke så stort at bankene har egne rentevilkår til folk som kjøper motoriserte kjøretøy (med unntak av bil).

Hva er bankenes løsning? Den er å gi forbrukslån et nytt merkevarenavn. Så når du leser om banker som tilbyr «motorsykkellån» eller «MC-lån», så kan du i 90 % av tilfellene være helt sikker på at de tilbyr et usikret forbrukslån. Les mer om lån uten sikkerhet/forbrukslån her: Lånutensikkerhetguide.no

Betyr dette at man alltid bør si nei til slike lån?

Nei, det gjør det ikke. Forbrukslån er mest sannsynlig din beste mulighet til å få realisert motorsykkeldrømmen, så det vil være veldig lite taktisk smart å snu ryggen til bankene som står klare til å gi deg penger. Et godt tips er allikevel å unngå fraser som «MC-lån» når du faktisk søker lån til motorsykkel.

Grunnen er ganske klar og tydelig: ikke mange norske banker er villige til å gi lån med motorsykkelen i sikkerhet. Det skal klaffe veldig godt mellom en banks villighet til å gi ut penger samt verdien på en ny motorsykkel for at en slik ordning skal gå igjennom systemet. Derfor trenger du egentlig et helt ordinært forbrukslån.

Og vil du være villig til å satse på at det fåtallet banker som tilbyr motorsykkellån har de beste betingelsene? Det er i så fall et sjansespill uten sidestykke.

Søk lån hos flere banker samtidig

Desto tidligere du innser at «MC-lån» i de aller fleste tilfellene bare er en omskrivning av «forbrukslån», desto større sjanse har du for å finne et lån med gode lånebetingelser. Du kan tenke deg selv: nå åpnes markedet opp for at du kan søke lån fra alle norske forbrukerbanker – for deretter å velge å takke ja utelukkende til den banken som gir det beste tilbudet. Man kan velge to løsninger: enten klikker man seg rundt på de forskjellige bankenes nettsider selv eller så velger man å knytte seg til en låneagent som gjør jobben for deg. Resultatet blir ofte det samme, men det kan være mer tidsbesparende å benytte en såkalt «sammenligningstjeneste» for å finne et godt og billig forbrukslån. Et sted å starte kan være billigeforbrukslån.no/lan/mc/.

Tre tips til deg som skal låne penger til MC

1. Finn et godt prospekt. Bruk tid på å velge ut en motorsykkel du tror kan vare en god stund. Du bør med andre ikke gå etter det første og beste du finner på Finn.no – spesielt ikke hvis du er nybegynner. Folk som har abonnert på motormagasinet «Autofil» siden 90-tallet vil kanskje kunne gjøre en bedre økonomisk avtale enn de som kun har blitt inspirert til motorsykkellivet gjennom dokumentarfilmer om ulikke MC-klubber.

2. Sjekk rentebetingelsene tre, fire og fem ganger før du signerer en låneavtale. Vær sikker på at du ikke signerer på en kontrakt som er fordelaktig for deg. Har du husket å sjekke hvor lang nedbetalingstiden er? Eller hva den effektive renten er?

Spør andre mennesker om råd dersom du frykter at du selv ikke klarer å gjøre en god beslutning i forhold til økonomien rundt MC-kjøpet.

3. Kan du få og bør du ta et lån med sikkerhet? Enkelte banker vil kunne gå deg i møte og si at du har muligheten til å sette andre eiendeler i sikkerhet for å få kjøpt en MC. Dette kan være en hytte på fjellet, en leilighet midt i Oslo sentrum eller en bil.

Spørsmålet er naturligvis om du bør inngå en slik avtale med banken. Rentevilkårene vil nok bli betraktelig bedre, men risikoen er enorm hvis du ender opp med å misligholde lånet. Da har banken en mulighet til å selge nevnte gjenstand for å kreve tilbake pengene sine. I de aller færreste tilfellene vil det være alt for risikofylt å ta opp et MC-lån med sikkerhet i noe annet enn motorsykkelen – og det er dessverre en løsning banken (veldig) ofte velger å takke nei til.

http://bikeport.no/topp-10-verdens-raskeste-motorsykler/